Tingens historia

>> torsdag 4 februari 2010

Saker och ting, gamla saker men även ibland nytt som har en egen historia tycker vi om. De fina stolarna som är i bagarstugan har farmor och farfar haft.

Det är en klassisk modell som säkert återfinns i många byar och hem (med kanske andra varianter på ryggstödet). Ett gediget hantverk, lätta och smidiga och dessutom jättesköna att sitta på. Sådant imponerar!

Farmor och farfar hade stolarna inne i salen.
De följde med huset som de köpte 1926
.

Saker som införskaffades av den generationen skulle användas ett helt liv, slitas ut och helst kunna gå i arv. Farmor och farfar dog båda 1962 och deras hem såg i princip lika ut från första till sista dagen, med ytterst små förändringar och tillskott.

I kammaren hade de utdragssoffan som de båda sov i.

Dessa gamla interiörer från deras hem är jätteroligt att se och minnas idag och att samtidigt känna igen de saker och ting som idag står i vårt hem.

Även stolarna i köket, skänken och kökssoffan finns kvar idag.

Köket var farmors arbetsplats där hon förutom att laga mat och andra typiska sysslor även sydde, kardade ull och spann garn. Dessutom var naturligtvis köket samlingsplatsen för umgänget i familjen eller kaffetåren med grannen.

Faster Runi och farmor skalar potatis vid diskbänken.

Hur spartanskt allt var! Bara en kallvattenkran rakt ut genom väggen rakt ovanför slasken (som döljs av baljan). Den var var djup och konisk som en hink.
Så långt ifrån svensk köksstandard med rejäla avställningsytor och andra moderniteter som de flesta har idag.

Farmor och faster Runi kardar och spinner i köket
framför järnspisen.

Ingrid och farmor sitter vid köksbordet och dricker
kaffe och tittar på kort.

1 kommentarer:

Country Antiques 2010-02-04 20:06  

Hej tack för kommentaren! Vilken intressant blogg du har, det är inte ofta som jag fastnar och bara fortsätter att läsa inlägg efter inlägg så som jag gjorde här.=)
Vilken skatt dina interiörbilder är, att kunna se var dina möbler stod när de var alldeles nya och inköpta för dyra penningar.

Jag ser fram emot att följa dina inlägg framöver. (Här hemma har vi också katter, hönor och, som du vet, stundtals rådjur. Älskar får och ska skaffa mig det så fort jag får möjlighet.)

Kram, Matilda♥

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP